vacsoragyar pizza pizzamuffin töltött pizza vacsora hétvégi recept

Néhány napja pizzát kívántam vacsorára, és felvetődött a kérdés, hogy kereket vagy egyszerű tepsi alakút süssek. A négyszögletes pizzát sosem szerettem, de nem is volt kedvem a kör alakkal bíbelődni. Helyette a sok kis apró kör alakkal jól elvoltam egy darabig. Megérte, a végeredmény magáért beszél. Bátran variáljátok ízlésetek szerint, ki milyen pizzát szeret, azt pakoljon bele.

Hozzávalók:

A tésztához:

Liszt, 40 dkg

Élesztő, 1 csomag (5 dkg)

Só, cukor, 1-1 nagy csipet

Olivaolaj, 2 evőkanál (étolajjal helyettesíthető)

Langyos víz

Az élesztőt nem kell felfuttatni!

A feltétekhez:

A paradicsomoshoz:

Ketchup vagy paradicsomszósz

Oliva bogyó (és a levéből is egy kicsi)

Szalámi vagy felvágott

Reszelt sajt

Paradicsom

Oregánó, bazsalikom

És lényegében minden amit egy pizzára rápakolnál, ananász, kapri bogyó ésatöbbi. Ízlés szerint variálható.

A tejfölöshöz:

Tejföl

Reszelt sajt

Sonka

Fokhagyma(por)

Ebbe az alapba is mehet minden amit egy tejfölös alapú pizzán el lehet képzelni.

Elkészítés:

1) A pizzatésztának valókat egy keverőtálban összedolgozzuk, (az élesztőt morzsoljuk). A gyúrható állagot langyos vízzel állítjuk be, majd a feltétek elkészítéséig pihentetjük. (maradjon kint a konyhapulton, ne tegyük be a hűtőbe)

2) A paradicsomos szósznak valókat egy kisebb tálban összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, a végén egy nem túl folyós állagú szószt kell kapnunk.

3) A tejfölös szószhoz valókat szintén egy tálban összekeverjük, a sűrűségét tejföllel és reszelt sajttal tudjuk szabályozni.

4) A pizzatésztát 12 egyenlő darabra vágjuk és lisztezett deszkán vékony köröket nyújtuk belőle (bőven ki fog lógni a muffinformából)

5) A muffintepsi mélyedéseit olajjal kikenjük és belefektetünk 1-1 tésztát.

6) A tészták felébe paradicsomos, másik felébe tejfölös feltétet pakolunk, majd a kilógó részeket ráhajtogatjuk a feltétre. Ha túl nagyra nyújtottuk, akkor a felesleges részeket egy késsel levágjuk.

7) A tetejét olívaolajjal megkenjük, majd 160-170 fokon nagyjából 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

A tányéron félbevágva hagyjuk kicsit hűlni, mert a töltelék még nagyon forró.

Jó étvágyat hozzá.