Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Paradicsomos-tonhalas üvegtészta

Igazi válságrecept, így néz ki nálunk amikor nincs kedvünk főzni, és nincs itthon semmi :)

Hozzávalók:

- Üvegtészta

- Szójaszósz, 1 ek

- Paradicsompüré

- Tonhal konzerv (olajos, paradicsomos, sima, igazából mindegy, bármilyen halkonzerv jó lehet)

- Só, bors, vegeta, cukor, oregánó, halolaj

- Paradicsom, 1 egész

Elkészítés:

1) Egy lábosban a pardicsompürét felmelegítjük, közben beletesszük a tonhalat, kis darabokra vágva, és a fűszereket ízlés szerint. Egyszer felforraljuk.

2) Az üvegtésztát a zacskón lévű utasítások szerint kifőzzük, majd miután leszűrtük 1 evőkanál szójaszósszal összekeverjük. 

3) A paradicsomot kis kockákra vágjuk és beletesszük a szószba. Már nem forraljuk fel, maradjon meg a paradicsom frissessége.

Ízlés szerint magában vagy reszelt sajttal tálaljuk.

0 Tovább

Szalámikrém

Néhány hete került hozzánk pár kiló tisztázatlan eredetű és szavatossági idejű szalámi, ami ízben sem volt toppon, így miután meguntuk a melegszendvicset, kénytelenek voltunk kitalálni valamit a maradékból. Büszkén állítom, hogy jól sikerült, igaz rettenetesen néz ki, de annál finomabb :)

Hozzávalók:

- 20 dkg szalámi

- 2-3 ek sertészsír (lehet vajjal is, úgy jobban összeáll majd a hűtőben)

- 2-3 ek mustár (édes és hagyományos keverve a legjobb)

- 1-2 ek ketchup

- Só, bors

- Egyéb fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

1) A szalámit darabokra vágjuk, és minden mással együtt leturmixoljuk. Ízlés szerint variálhatjuk a hozzávalókat és a fűszereket, én sok oregánót és egy kis bazsalikomot tettem bele, de szinte bármivel fűszerezhető.

Melegszendvicskrémnek vagy pirítóssal fogyasztjuk.

 

0 Tovább

Édes Chilli Szósz házilag

Egy nagyon egyszerű recept, egyszer kell hozzá bevásárolni, és szinte végtelen mennyiséget tudsz gyártani, mindig lesz hozzá minden otthon. A fényképezésbe pedig beleszaglászott valaki :)

Hozzávalók:

- Chilli paprika, 3-4 darab

- Fokhagyma, 3-4 gerezd

- Cukor, 2-3 ek

- Méz, kb 2 ek

- Kukoricakeményítő, kb 2 ek

- Borecet, kb 2 ek

1) A paprkikákat hosszában félbevágom és kivágom a magokat és a magházat (mindből, így is elég erős lesz)

2) A fokhagymát megpucolom, a gerezdeket félbevágom.

3) A mézet elkeverem egy csésze langyos vízben.

4) Turmixgépbe rakom a paprikát, a fokhagymát, a cukrot, a mézes vizet, a borecetet, egy csipet sót néhány perc alatt a legnagyobb fokozaton összekeverem. 

5) Egy lábosban kevés vizet melegítek, majd beleöntöm a turmix tartalmát is. Egy csészében langyos vízben jól elkeverem a keményítőt, és beleöntöm a lábosba azt is. Ezen a ponton tehetjük bele a saját ízlésünknek megfelelő fűszereket, én egy kis cayenne borsot szoktam, az szép színt ad neki. 

 

6) Egyszer összeforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. És üvegekbe töltjük.

Hűtőben tároljuk, 1-2 hétig biztosan eláll. 

0 Tovább

Tepsiskrumpli

Egy igazán egyszerű és gyors recept. Az hozzávalókat csak beledobálod egy sütőzacskóba és nemsokára kész a meglepően finom vacsora.

Hozzávalók:

Itt mindent csak körülbelüli értékkel adok meg, az arányokat nyugodtan változtasd ízlés szerint.

- Burgonya, 1,5 kg, C típusú

- 10-15 dkg füstölt-főtt szalonna (vagy bármilyen más szalonna)

- 5-10 dkg szárazkolbász (lehet csipős)

- Hagyma, 1-2 fej (vörös, fehér, lila stb)

- Fokhagyma, 5-6 gerezd

- Provence-i fűszerkeverék, 1-2 teáskanál (hiányában gyros keverék + zöldfűszerek)

- Só, bors

- Olaj

- 15-20 dkg trappista sajt

Elkészítés:

1) A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2) A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a krumplit kb fél centi a hagymát pár milliméter vastag karikákra vágjuk.

3) A szalonnát és a kolbászt kb fél centis kockákra vágjuk.

4) A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, egészben hagyjuk.

5) Az egészet beledobáljuk egy sütőzacskóba, ízlés szerint fűszerezzük, olajjal jól összekeverjük, hogy mindenhol érje olaj. A zacskót villával kiszúrkodjuk.

6) 180 °C-os sütőben kb 40 percig sütjük, közben egyszer fordítsuk meg, és ne felejtsük el kiszúrkálni a másik felét is. 

7) 40-50 perc után, ha a krumpli már puha, felvájuk a sütőzacskót (ha még nem puha, akkor alufólával lefedjük, és visszatesszük a sütőbe.

8) Ha puha a krumpli, akkor még 10 percig pirítjuk, majd a reszelt sajtot 5 perc alatt ráolvasztjuk. 

Jóétvágyat hozzá.

Másnap is fogyasztható, újramelegítve, tejföllel és édes csili szósszal egy új étel. 

 

0 Tovább

Házi majonéz 

A kép illusztráció

Nem vagyok ellene a készen kapható ételeknek (sőt!), de időről időre készítek otthon is valami olyat amit meg is vehettem volna. Tegnap zárva voltak a boltok, a melegszendvicset pedig nem volt mibe mártogatni, így nekiláttam majonézt gyártani. Nem pont olyan az íze mint a boltinak, a közönség nem tudta eldönteni, hogy finomabb vagy nem, egyszerűen más. Állagra habossabb, kicsit folyós. 

Hozzávalók:

- 1 egész tojás

- 3 tojás sárgája

- Ízetlen étolaj, 20-30 cl

- 3 evőkanál citromlé vagy ecet

- só, bors, cukor (1-1-kicsi és 1 nagy csipet)

- 1 ek mustár

- további fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

1) A tojásokat, a mustárt, a citromlevet, a cukrot, a sót és a borsot egy magas falú, keskeny edénybe tesszük. Robotgéppel, mixerre csatlakoztatható habverővel vagy ha más nincs, akkor botmixerrel összekeverjük.

2) Ha a keverőeszközünk olyan, amit folyamatosan nyomni kell (nekem sajnos olyan), akkor ez az a pont, ahol találjunk ki valami megoldást, hogy ne fájduljon meg az ujjunk. Én egy kisebb golyót ráragasztottam a gombra, így már csak be kellett dugni a konnektorba. Vigyázat, könnyen túlmelegedhet a szerkezet.

3) Az olajat nagyon lassan, akár pipettával belecsepegtetjük az edénybe, közben folyamatosan keverjük a mixerrel. 

Ha jól számolom, ehhez a ponthoz legalább 3 kéz kéne, egy fogja az edényt, hogy ne forogjon, egy fogja a mixert és a nemlétező harmadik pedig csepegteti az olajat. Az a legegyszerűbb ha leülünk, a térdünk közé fogjuk az edényt, és máris van elég kezünk a kivitelezéshez. 

4) Minnél lassabban csepegtettük az olajat, annál sűrűbb állagú a majonézt kaptunk. Én kurkumát és egy kis curry-t szoktam hozzá adni, szép színt adnak a szósznak. Ízlés szerint ízesíthetjük szerecsendióval, cayenne borssal, vagy a kedvenc fűszereinkkel. De tehetünk bele friss zöldfűszereket, apróra vágott hagymát, kovászos vagy csemege uborkát, már csak a képzeletünk szabhat határt.

Ehetjük mártogatósként, vagy használhatjuk szószok alapjául. Hűtőben tárolva maximum egy hétig fogyasztható.

A kép illusztráció, nem volt időm lefényképezni mielőtt rávetettük volna magunkat :) 

0 Tovább

Vacsoragyár

blogavatar

Szemezgetés a konyhánkban történtekből. Receptek, ötletek szigorúan kipróbálva, kétbalkezesekre szabva.

Facebook

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek