Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Brownie 2 hozzávalóból, némi extrával

Ezen az esős őszi napon nem is tudnék jobbat elképzelni, mint egy langyos nutellás sütit, egy bögre kávé mellett. 

Ma a már kissé elcsépelt 2 hozzávalós brownie-t dobtam fel, mondjuk így már nem 2 hozzávalós, de legalább nagyon finom.

Hozzávalók:

- 400g Nutella

- 4 tojás

- Aszalt gyümölcsök, gabonapehely, sótlan földimogyoró, kesudió, diákcsemege bármi ami előkerül a szekrényből, összesen max 2 maréknyi

Elkészítés:

1) Mindig mikor eldöntöm, hogy nutellás sütit akarok csinálni, az első dolog, hogy gyorsan beteszem a 4 tojást a fagyasztóba, mert amíg az előkészületeket végzem, addig a tojás jól lehűl, és úgy lehet belőle igazán jó habot készíteni.

2) Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. 

3) A nutellát felbontjuk és egy éles késsel leszedjük a karimáján lévő fedőfólia maradványait is.

4) Betesszük a nutellát a mikróba, úgy másfél-két perc alatt folyósra olvad.

5) Az aszalt gyümölcsöket és a többi extrát aprítóba tesszük, és nem túl apróra daráljuk, nem baj ha maradnak benne egész darabok, a sütésnél megpuhulnak majd. Ha nincs aprítónk akkor egy tiszta zacskó és a klopfoló is kitűnő szolgálatot tehet.

6) Kivesszük a tojásokat a fagyasztóból, és egy nagy tálba ütjük őket, majd robotgéppel jó habosra keverjük.

7) Az olvadt nutellát óvatosan belekeverjük a tojáshabba, majd miután szép barna az egész hozzákeverjük a az összeaprított extrákat is. 

8) Bevizezett sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, beleöntjük a masszát. Visszavesszük a sütőt 150 °C-ra, és 15-20 perc alatt tűpróbáig sütjük. Akkor jó, ha még nem alakult ki egy feketés réteg a tetején.

Legalább 10 percet hagyjuk hűlni mielőtt felvágjuk. 

Jó étvágyat hozzá!

0 Tovább

Sütőtök krémleves almával

Beköszöntött a hideg, és akciós volt a sütőtök, ez a kettő minden gasztromókusnak tökéletes alkalom lehet egy jó sütőtökkrémleves készítésére.

Hozzávalók:

- Egy közepes vagy nagyobbacska sütőtök

- Alma, 1-2 szem

- Vörös vagy fehér hagyma, 1 közepes fej

- Vaj (vagy kókuszzsír)

- Méz, 3-4 evőkanál

- Alaplé, 1-1,5l vagy húsleves kocka, 2 db

- Só, bors, szerecsendió

- Friss chilipaprika 

Elkészítés:

1) A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, majd nagyobb darabokra vágjuk a tököt és 20-25 perc alatt puhára sütjük. 

2) Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a vajat, majd rákanalazzuk a mézet és hagyjuk hogy felbuborékosodjon, közben néha megkeverjük, hogy ne égjen le. 

3) Az apróra vágott hagymát megpirítjuk a mézes vajon.

4) Felöntjük alaplével vagy vízzel, beletesszük a meghámozott és felvágott almát. Belemorzsoljuk a leveskockát is ha nem volt alaplevünk. 

5) Belekanalazzuk a sütőtököt.

5) Beletesszük a félbevágott chilipaprikát is. A chilipaprikák száma attól függ, hogy mennyire szeretjük a csípőset, kimagozzhatjuk vagy benne is hagyhatjuk a magjait.

6) Amint az alma puhára főtt és a tökdarabok már kezdenek szétesni egy botmixerrel pürésítjük a levest.

7) Egy sűrű levest kaptunk, tejszínnel vagy kókusztejjel hígítunk rajta.

8) Fűszerezzük ízlés szerint, sóval borssal szerecsendióval.

9) Pirított tökmaggal vagy szalonnakockával tálaljuk.

Nálunk mindenki kicsit kihűlve, langyosan szereti.

Jó étvágyat hozzá!

0 Tovább

Hamis girosz

Ezt azért bárki, aki ért a giroszhoz, kikérné magának, de én akkor is így hívom. Egyszerű, gyors, egészséges és nem utolsó sorban finom.

Hozzávalók:

A húshoz:

- Grillezett csirke felsőcomb, kb 4 nagy, akár tegnapi grillezésből maradt, akár bolti (csak légyszi ne teszkós)

- Worcestershire-szósz, 3-4 evőkanál

Fűszerek:

-Gyros fűszerkeverék, minden egyéb ízlés szerint

A salátához: 

- Saláta, fél - 1 fej (fejes, jég vagy amilyet szeretsz)

- Paprika, 3-5 db (lecsó, tv vagy kaliforniai, szintén az ízlésedre bízom)

- Paradicsom 2-3 fej

- Hagyma, ízlés szerint (lila-, új-, fehér-, ízlés szerint)

- Kígyóuborka, kb fél, ha szereted akkor egy teljes

- Pár szelet kenyér

Az öntethez:

- Natúr joghurt, 1 nagy (elsősorban görög, de lehet másmilyen is) 

- Petrezselyem (friss vagy szárított)

- Majonéz

- Tormakrém

- Citromlé

- Vegeta

- Só, bors, cukor

- Mustár

Elkészítés:

1) Ha szárított petrezselyemmel dolgozunk, akkor első lépésként keverjük össze a joghurttal és tegyük félre, így lesz ideje megszívni magát nedvességgel.

2) Beteszünk a pirítóba 2 szelet kenyeret, majd ha megpirult kis kockákra vágjuk.

3) A grillezett csirkecombról levagdossuk a húst, és kb fél -1 centis darabokra vágjuk. 

4) Egy serpenyőben némi olajat és 1-2 evőkanál worcestershire-szószt hevítünk. Beletesszük a csirkedarabkákat, megszórjuk a fűszerekkel és jól összekeverjük. A sütés közben folymatosan adagoljuk hozzá a maradék worcestershire-szószt. Úgy lesz finom, ha kicsit lekap a hús.

5) Miközben sül a husi, felvágjuk a zöldségeket és egy nagy tálba tesszük, a sorrend mindegy, csak ne keverjük össze őket, így lesz igazán szép tálaláskor. 

6) A zöldségek felvagdosása után állhatunk is neki a szósznak. A petrezselymes joghurtba belekeverünk egy teáskanál tormát, egy teáskanál mustárt, egy evőkanál majonézt, egy evőkanál citromlevet, egy nagy csipet cukrot és vegetát és egy-egy csipet sót és borsot. Ízlés szerint fokozhatjuk az élvezetet kechuppal, édes csili szósszal és szinte bármilyen fűszerrel.

7) Ahogy megsült a hús, mehet rá a zöldségek tetejére, majd a kenyérkockák és végül a szósz. Ízlés szerint még mehet rá reszelt trappista is.

8) Friss bazsalikom vagy petrezselyemlevéllel díszítjük, persze csak ha van otthon. 

Másnap is fogyasztható, csak nem olyan szép, viszont az ízek jól összeérnek.

Jó étvágyat hozzá!

 

0 Tovább

Sajtos tészta 2.0

Többszöri próbálkozásra tökéletesített recept, 3 egymást követő nap sütöttem mire végre minden klappolt, nem fárasztalak titeket a két majdnem tökéletessel, íme itt a végeredmény, a sajtos tészta 2.0

Hozzávalók:

- Szarvacska tészta, fél kiló (a lebbencs vetődött még fel ötletnek, várom a tapasztalatát aki azzal csinálta)

- Újhagyma, 1-2 szál, ízlés szerint

- Paprika (kaliforniai vagy lecsó) úgy 3-4 darab

- Paradicsom, legalább két fej, ízlés szerint

- Főzőtejszín, 2-3 deci, attól függ milyen sűrűt sikerült venni

- Lapkasajt, 2-3 lap

- Tömlős sajt, legalább 2 különböző íz, mindegyiknek több mint a fele (a rövidebbik fajtának)

- Kockasajt, ha éppen van a hűtőben (elhagyható)

- Reszelt parmezán (szintén elhagyható, bár nem javasolt)

- Trappista sajt (20-25 dkg)

- Citromlé (egy citrom levének kb a negyede)

- Petrezselyem (szárítottat használtam, de a friss még jobb)

- Valamilyen zsiradék, kókuszzsírt vagy vajat ajánlok a friss íz megtartása miatt

- Fűszerek ízlés szerint:

     -Só, bors, őrölt citromfű, szerecsendió, cayenne bors

- Bacon, néhány szelet

Elkészítés:

0) Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. 

1) A tésztát a zacskón lévő utasítások szerint kifőzzük.

2) Közben felaprítjuk az újhagymát, a paprikát és a paradicsomot kis kockákra (kb fél centisekre), egy lábosban felhevítjük a zsiradékot, és a zöldségeket az előbb felsorolt sorrendben kb fél perc szünettel beledobáljuk (maradjon meg a zöldségek frissessége). Közben persze bőszen keverjük.

3) A paradicsom után fél percel öntsük bele a tejszínt, majd vegyük lejjebb a lángot alatta, ne forraljuk fel, elég sűrű lesz a sajtoktól. 

4) Ahogy melegszik a tejszín, tegyük is bele sorban a sajtokat. Tépkedjük bele a lapkasajtot, nyomjuk bele a tömlőset és kockát. Ez az a pont, ahol ha (szinte) bármilyen sajtkészítmányünk van otthon, azt belenyomhatjuk (camambert kis kockákra vágva, sajtkrém stb). Öntsünk bele a reszelt parmezánból is egy kicsit.

5) Ízlés szerint fűszerezzük  a só, bors és a szerecsendió kötelező, a többit a kreativitásunkra van bízva (csak vigyázz, ne kóstolgasd túl, mert a végére nem marad semmi). 

6) Ha sikerült a tejszínes trutymónak egy homogén állagot felvennie, (persze közben vigyáztunk hogy ne forrjon fel, ugye?) akkor le is vehetjük a tűzről.

7) Egy serpenyőben zsiradék nélkül kisütjük a bacon szeleteket, majd kockákra vágjuk.

8) Egy hőálló tálat kivajazunk, beleöntjük a tésztát és a tejszínes masszát, jól összekeverjük, hogy ne legyen ízetlen tészta sehol. A tetejére szórjuk a baconkockákat, majd az egészet megszórjuk reszelt trapistával.

9) Betoljuk az előmelegített sütőbe, és 180-200 °C-on 25-30 percig sütjük, amíg a trappista aranybarnára nem sül a tetején. 

Lapostányéron, villával tálaljuk. Mikózható, másnap is tökéletesen fogyasztható.

0 Tovább

Minden bentvan? Indulhatunk!

Úgy kezdjük hogy hétfőnkeddenszerdán (viszonylag megbízhatatlan a kézbesítőnk) megérkeznek a postaládánkba az akciós újságok, mint minden más postaládába az országban, és nem úgy folytatódik, hogy a lakótér érintése nélkül landol is, a (jó esetben szelektív) kukában, kivéve ha esett az eső, mert akkor sajnos kénytelenek vagyunk megválni tőle. Szóval behozzuk és nekiállunk hol tüzetesebben hol felületesebben átvizsgálni. 

Né' má' görög hetek lesznek… óóó mit eszünk?

Receptjeinket mi találtuk ki, bár nem állítjuk, hogy nem vettünk ötlelet vagy nem inspirálódtunk más receptekből, de főleg nem állítjuk, hogy elsőként főztük meg az oldalon megjelenő étkeket. Úgyhogy ha a nagymamád '73-as, kézzel írott receptfüzetében megtaláltad az egyik kaját, akkor hidd el, hogy mi nem olvastuk :) Úgyhogy jelentkezz bátran, a nagyi receptfüzetével együtt, nagyon szívesen megosztjuk az olvasókkal, hogy milyen király nagyid van, és milyen finomakat főzött a családnak :) 

Olvasunk mi is recepteket, nézünk mi is blogokat, de betartjuk az íratlan szabályokat (az írottakat meg végképp), és ha nem sikerült az eredeti recepttől lényegesen eltérni, vagy épp nem saját kútfőből dolgoztunk, akkor biztosan megosztjuk veletek is a forrást.

Nagyon várjuk a visszajelzéseiteket, nektek hogy ízlett, hogy nem ízlett a vacsi. Próbálunk mindenkérdésre válaszolni, de ebben ti is bátran segíhettek egymásnak. Szívesen vesszük az észrevételeiteket, véleményeteket, akkor is ha mézzel csináltad cukor nélkül, vagy margarinnal mert épp nem volt otthon vaj. 

Belecsúszhatnánk persze abba a hibába, hogy olyan dolgokról írunk, amik nem történtek meg a konyhánkban, de nem fogunk. Persze vannak dolgok, amik mellett az ember nem mehet el szó nélkül (Halottátok? Jamie Oliver éttermet fog nyitni a Várban, alig várom, hogy írhassak róla), de a fő hangsúly a recepteken lesz :) 

És ígérem, amint kész a konyha, onnantól már videón is követhetitek, hogy mit művelünk mi főzés címszó alatt :) 

0 Tovább
1234
»

Vacsoragyár

blogavatar

Szemezgetés a konyhánkban történtekből. Receptek, ötletek szigorúan kipróbálva, kétbalkezesekre szabva.

Facebook

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek