
Nem vagyok ellene a készen kapható ételeknek (sőt!), de időről időre készítek otthon is valami olyat amit meg is vehettem volna. Tegnap zárva voltak a boltok, a melegszendvicset pedig nem volt mibe mártogatni, így nekiláttam majonézt gyártani. Nem pont olyan az íze mint a boltinak, a közönség nem tudta eldönteni, hogy finomabb vagy nem, egyszerűen más. Állagra habossabb, kicsit folyós.
Hozzávalók:
- 1 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- Ízetlen étolaj, 20-30 cl
- 3 evőkanál citromlé vagy ecet
- só, bors, cukor (1-1-kicsi és 1 nagy csipet)
- 1 ek mustár
- további fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
1) A tojásokat, a mustárt, a citromlevet, a cukrot, a sót és a borsot egy magas falú, keskeny edénybe tesszük. Robotgéppel, mixerre csatlakoztatható habverővel vagy ha más nincs, akkor botmixerrel összekeverjük.
2) Ha a keverőeszközünk olyan, amit folyamatosan nyomni kell (nekem sajnos olyan), akkor ez az a pont, ahol találjunk ki valami megoldást, hogy ne fájduljon meg az ujjunk. Én egy kisebb golyót ráragasztottam a gombra, így már csak be kellett dugni a konnektorba. Vigyázat, könnyen túlmelegedhet a szerkezet.
3) Az olajat nagyon lassan, akár pipettával belecsepegtetjük az edénybe, közben folyamatosan keverjük a mixerrel.
Ha jól számolom, ehhez a ponthoz legalább 3 kéz kéne, egy fogja az edényt, hogy ne forogjon, egy fogja a mixert és a nemlétező harmadik pedig csepegteti az olajat. Az a legegyszerűbb ha leülünk, a térdünk közé fogjuk az edényt, és máris van elég kezünk a kivitelezéshez.
4) Minnél lassabban csepegtettük az olajat, annál sűrűbb állagú a majonézt kaptunk. Én kurkumát és egy kis curry-t szoktam hozzá adni, szép színt adnak a szósznak. Ízlés szerint ízesíthetjük szerecsendióval, cayenne borssal, vagy a kedvenc fűszereinkkel. De tehetünk bele friss zöldfűszereket, apróra vágott hagymát, kovászos vagy csemege uborkát, már csak a képzeletünk szabhat határt.
Ehetjük mártogatósként, vagy használhatjuk szószok alapjául. Hűtőben tárolva maximum egy hétig fogyasztható.
A kép illusztráció, nem volt időm lefényképezni mielőtt rávetettük volna magunkat :)
Utolsó kommentek