Néhány napja pizzát kívántam vacsorára, és felvetődött a kérdés, hogy kereket vagy egyszerű tepsi alakút süssek. A négyszögletes pizzát sosem szerettem, de nem is volt kedvem a kör alakkal bíbelődni. Helyette a sok kis apró kör alakkal jól elvoltam egy darabig. Megérte, a végeredmény magáért beszél. Bátran variáljátok ízlésetek szerint, ki milyen pizzát szeret, azt pakoljon bele.
Hozzávalók:
A tésztához:
Liszt, 40 dkg
Élesztő, 1 csomag (5 dkg)
Só, cukor, 1-1 nagy csipet
Olivaolaj, 2 evőkanál (étolajjal helyettesíthető)
Langyos víz
Az élesztőt nem kell felfuttatni!
A feltétekhez:
A paradicsomoshoz:
Ketchup vagy paradicsomszósz
Oliva bogyó (és a levéből is egy kicsi)
Szalámi vagy felvágott
Reszelt sajt
Paradicsom
Oregánó, bazsalikom
És lényegében minden amit egy pizzára rápakolnál, ananász, kapri bogyó ésatöbbi. Ízlés szerint variálható.
A tejfölöshöz:
Tejföl
Reszelt sajt
Sonka
Fokhagyma(por)
Ebbe az alapba is mehet minden amit egy tejfölös alapú pizzán el lehet képzelni.
Elkészítés:
1) A pizzatésztának valókat egy keverőtálban összedolgozzuk, (az élesztőt morzsoljuk). A gyúrható állagot langyos vízzel állítjuk be, majd a feltétek elkészítéséig pihentetjük. (maradjon kint a konyhapulton, ne tegyük be a hűtőbe)
2) A paradicsomos szósznak valókat egy kisebb tálban összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük, a végén egy nem túl folyós állagú szószt kell kapnunk.
3) A tejfölös szószhoz valókat szintén egy tálban összekeverjük, a sűrűségét tejföllel és reszelt sajttal tudjuk szabályozni.
4) A pizzatésztát 12 egyenlő darabra vágjuk és lisztezett deszkán vékony köröket nyújtuk belőle (bőven ki fog lógni a muffinformából)
5) A muffintepsi mélyedéseit olajjal kikenjük és belefektetünk 1-1 tésztát.
6) A tészták felébe paradicsomos, másik felébe tejfölös feltétet pakolunk, majd a kilógó részeket ráhajtogatjuk a feltétre. Ha túl nagyra nyújtottuk, akkor a felesleges részeket egy késsel levágjuk.
7) A tetejét olívaolajjal megkenjük, majd 160-170 fokon nagyjából 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A tányéron félbevágva hagyjuk kicsit hűlni, mert a töltelék még nagyon forró.
Jó étvágyat hozzá.
Utolsó kommentek