Többszöri próbálkozásra tökéletesített recept, 3 egymást követő nap sütöttem mire végre minden klappolt, nem fárasztalak titeket a két majdnem tökéletessel, íme itt a végeredmény, a sajtos tészta 2.0
Hozzávalók:
- Szarvacska tészta, fél kiló (a lebbencs vetődött még fel ötletnek, várom a tapasztalatát aki azzal csinálta)
- Újhagyma, 1-2 szál, ízlés szerint
- Paprika (kaliforniai vagy lecsó) úgy 3-4 darab
- Paradicsom, legalább két fej, ízlés szerint
- Főzőtejszín, 2-3 deci, attól függ milyen sűrűt sikerült venni
- Lapkasajt, 2-3 lap
- Tömlős sajt, legalább 2 különböző íz, mindegyiknek több mint a fele (a rövidebbik fajtának)
- Kockasajt, ha éppen van a hűtőben (elhagyható)
- Reszelt parmezán (szintén elhagyható, bár nem javasolt)
- Trappista sajt (20-25 dkg)
- Citromlé (egy citrom levének kb a negyede)
- Petrezselyem (szárítottat használtam, de a friss még jobb)
- Valamilyen zsiradék, kókuszzsírt vagy vajat ajánlok a friss íz megtartása miatt
- Fűszerek ízlés szerint:
-Só, bors, őrölt citromfű, szerecsendió, cayenne bors
- Bacon, néhány szelet
Elkészítés:
0) Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
1) A tésztát a zacskón lévő utasítások szerint kifőzzük.
2) Közben felaprítjuk az újhagymát, a paprikát és a paradicsomot kis kockákra (kb fél centisekre), egy lábosban felhevítjük a zsiradékot, és a zöldségeket az előbb felsorolt sorrendben kb fél perc szünettel beledobáljuk (maradjon meg a zöldségek frissessége). Közben persze bőszen keverjük.
3) A paradicsom után fél percel öntsük bele a tejszínt, majd vegyük lejjebb a lángot alatta, ne forraljuk fel, elég sűrű lesz a sajtoktól.
4) Ahogy melegszik a tejszín, tegyük is bele sorban a sajtokat. Tépkedjük bele a lapkasajtot, nyomjuk bele a tömlőset és kockát. Ez az a pont, ahol ha (szinte) bármilyen sajtkészítmányünk van otthon, azt belenyomhatjuk (camambert kis kockákra vágva, sajtkrém stb). Öntsünk bele a reszelt parmezánból is egy kicsit.
5) Ízlés szerint fűszerezzük a só, bors és a szerecsendió kötelező, a többit a kreativitásunkra van bízva (csak vigyázz, ne kóstolgasd túl, mert a végére nem marad semmi).
6) Ha sikerült a tejszínes trutymónak egy homogén állagot felvennie, (persze közben vigyáztunk hogy ne forrjon fel, ugye?) akkor le is vehetjük a tűzről.
7) Egy serpenyőben zsiradék nélkül kisütjük a bacon szeleteket, majd kockákra vágjuk.
8) Egy hőálló tálat kivajazunk, beleöntjük a tésztát és a tejszínes masszát, jól összekeverjük, hogy ne legyen ízetlen tészta sehol. A tetejére szórjuk a baconkockákat, majd az egészet megszórjuk reszelt trapistával.
9) Betoljuk az előmelegített sütőbe, és 180-200 °C-on 25-30 percig sütjük, amíg a trappista aranybarnára nem sül a tetején.
Lapostányéron, villával tálaljuk. Mikózható, másnap is tökéletesen fogyasztható.
Utolsó kommentek