A Tortilla talán az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan együnk finomat és egészségeset. Megtölthetjük szinte bármivel, édesen vagy sósan is fogyaszthatjuk, megtömhetjük friss zöldségekkel, sajttal és valamilyen sült vagy grillezett hússal, de találkoztam már fagyis-banános változattal is. Ha egyszer ráérez az ember, hogy mennyi lehetőség rejlik ebben az egyszerű tésztalapban, akkor a felhasználási lehetőségek száma könnyen a végtelen felé tendálhat, és nehezen lesz kétszer ugyanolyan.
Ebben a posztban sem fogok centire pontos recepteket írni, inkább egy "általános útmutatót" ami alapján megalkothatjátok a saját verziótokat, és nektek is az egyik kedvenccé válhat.

Tortilla-tekercs

Hozzávalók:

-Tortilla lap

- Friss zöldségek (paprika, paradicsom, uborka, kaliforniai paprika, újhagyma, salátafélék stb.)

- Kukorica (konzerv vagy fagyasztott)

- Sajt (egyszerű, nem füstölt, pl. trappista)

- Húsféle (a legegyszerűbb, leggyorsabb a csirke vagy a pulykamell)

- Fűszerek a pácoláshoz (só, bors, mustár, olívaolaj, gyros, görögös vagy bármilyen fűszerkeverékek stb.)

A szószhoz:

- Tejföl vagy joghurt

- Majonéz, édes csili szósz, só, bors, cukor és a pácoláshoz is használt fűszerek

Elkészítés:

1) A húst apró kockákra vágjuk és ízlés szerint bepácoljuk.

2) A zöldségeket szintén a húshoz hasonló méretűre kockázzuk, és egy tálban összeborítjuk (de ne keverjük össze, így szép lesz tálaláskor)

3) Az öntetnek valókat egy tálban simára keverjük. Még finomabb lesz az összhatás, ha az öntethez és a húshoz hasonló fűszereket használunk. Fontos, hogy mindig legyen egy tejtermék alapú szószunk, ha össze akarjuk tekerni a tortillát, mert ez fogja majd megragasztani ha kész, és persze ez fog könyékig végigcsorogni a kezünkön, ezzel is emelve a vacsora hangulatát :)  

4) A húst egy serpenyőben minimális zsiradék felhasználásával kisütjük. Ha a páchoz használtunk olajat, akkor itt már ne öntsünk alá.

5) A tortilla lapokat egy sima aljú serpenyőben (akár palacsintasütőben), zsiradék nélkül, mindkét oldalán aranybarnára sütjük

6) A tortilla lapokat közvetlenül sütés után, még melegen töltjük. Ha hagyjuk állni, akkor akár néhány perc után is megkeményedik, és könnyen törik.

7) Először az egész lapot megkenjük a tejföl alapú szószunkkal, majd a képen látható módon ráhalmozzuk először a zöldséget, majd a húst és a reszelt sajtot, a végén pedig újra meglocsoljuk az öntettel.

8) A hortobágyi palacsintához egész hasonló módon feltekerjük (csak itt az egyik végét szabadon hagyjuk) és azonnal fogyaszthatjuk.

Quesadilla

Ez igazából egy mexikói sült szendvics, szintén mindent hagy magába pakolni, de fontos, hogy ne pakoljuk túl, mert úgy nem fogjuk tudni megfordítani a serpenyőben.

Hozzávalók: Nagyjából ugyanazok használhatók mint az előző verzióban, kivéve a salátát, de pluszban igényli a konzerv babot, vagy a szintén konzerves mexikói zöldségkeveréket.

Elkészítés:

1) Itt mindent kicsit kissebbre vágjunk mint az előző verzióban, nagyjából a bab és a kukorica mérte legyen a sztenderd, a hús lehet kicsit nagyobb.

2) A húst az előzőekben leírt módon pácoljuk és sütjük, a zöldségeket daraboljuk, a sajtot reszeljük, a konzerveket bontjuk.

3) Mindent egy nagy tálban alaposan összekeverünk, a szósz kivételével.

4) A tortilla lapoknak csak az egyik oldalát pirítjuk meg, majd a pirult oldallal felfelé egy tányérra tesszük, szósszal megkenjük és a képen látható módon, a felét megpakoljuk töltelékkel, a fedetlen oldalt ráhatjuk a töltelékesre, jól összenyomkodjuk és mindkét oldalát megpirítjuk.

5) Félbevágva tálaljuk, melegen fogyasztjuk. Pár perc elteltével a "keményre sült" tortillalap megpuhul, és könnyen kihullik belőle a töltelék.

A quesadilla egy ultimate kollégista verziójában, melyet a mexikóiak erősen kikérnének maguknak, egy sóletkonzervet  szűrőben lecsepegtetünk, a levét tejföllel elkeverjük, a sűrűjét pedig töltelékként használjuk. A reszelt sajt itt sem hagyható ki, hisz az tartja össze.

Tojásos tortilla

Az első receptben leírtak szerint járunk el, csak hús helyett egy tükörtojást helyezünk a tortillalap közepére, virslivel tuningolható :)

Tojásos quesadilla

Az egyik oldalán megpirított tortillalap felére két sült tojást (tükörtojás vagy rántotta), és reszelt sajtot teszünk, majd félbehajtva kisütjük.

Remélem ezekkel a receptekkel ti is megkedvelitek a tortillát, és szabadjára engeditek a kreativitásotokat az elkészítését illetően.

Sok szerencsét és örömöt kívánok a próbálkozáshoz, és várom a recepteket és fényképeket, hogy ti mit hoztatok ki belőle.

Update: A tortillalap házi sütésének nem fogok külön posztot szentelni, egyszer megpróbáltam és a végeredmény csak egy lisztben úszó konyha lett. Több szakács ismerőst kérdeztem a témában, és egybehangzóan állították, hogy teljesen felesleges otthon sütni, tökéletes a bolti, csak az összetevőket nézzük át, minél kevesebb mesterséges adalékanyag legyen benne.

Aki ennek ellenére neki akar állni otthon a sütésnek, az rengeteg receptet találhat rá. Sok sikert hozzá, de készüljetek fel egy nagytakarításra utána :)