Beköszöntött a hideg, és akciós volt a sütőtök, ez a kettő minden gasztromókusnak tökéletes alkalom lehet egy jó sütőtökkrémleves készítésére.

Hozzávalók:

- Egy közepes vagy nagyobbacska sütőtök

- Alma, 1-2 szem

- Vörös vagy fehér hagyma, 1 közepes fej

- Vaj (vagy kókuszzsír)

- Méz, 3-4 evőkanál

- Alaplé, 1-1,5l vagy húsleves kocka, 2 db

- Só, bors, szerecsendió

- Friss chilipaprika 

Elkészítés:

1) A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, majd nagyobb darabokra vágjuk a tököt és 20-25 perc alatt puhára sütjük. 

2) Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a vajat, majd rákanalazzuk a mézet és hagyjuk hogy felbuborékosodjon, közben néha megkeverjük, hogy ne égjen le. 

3) Az apróra vágott hagymát megpirítjuk a mézes vajon.

4) Felöntjük alaplével vagy vízzel, beletesszük a meghámozott és felvágott almát. Belemorzsoljuk a leveskockát is ha nem volt alaplevünk. 

5) Belekanalazzuk a sütőtököt.

5) Beletesszük a félbevágott chilipaprikát is. A chilipaprikák száma attól függ, hogy mennyire szeretjük a csípőset, kimagozzhatjuk vagy benne is hagyhatjuk a magjait.

6) Amint az alma puhára főtt és a tökdarabok már kezdenek szétesni egy botmixerrel pürésítjük a levest.

7) Egy sűrű levest kaptunk, tejszínnel vagy kókusztejjel hígítunk rajta.

8) Fűszerezzük ízlés szerint, sóval borssal szerecsendióval.

9) Pirított tökmaggal vagy szalonnakockával tálaljuk.

Nálunk mindenki kicsit kihűlve, langyosan szereti.

Jó étvágyat hozzá!